Home / Egytál ételek / Juhtúrós puliszka
12 december, 2017

Juhtúrós puliszka

Posted in : Egytál ételek, Főételek, Vegetáriánus ételek on by : magyarosan Címke: , ,

Megosztás

Elkészítési idő: 20 perc (5 perc előkészület, 5 perc főzés, 10 perc sütés)

Kalóriatartalom:

egy adagban: 583 kcal
recept szerinti 2 adagban: 1170 kcal

Hozzávalók: (2 adaghoz)

  • 125 g kukoricadara
  • 0,5 l víz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 15 g vaj (+ a kenéshez)
  • 10 dkg juhtúró
  • 15 dkg tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem ízlés szerint

 

  • Kimérjük a kukoricadarát és a vizet, jól megsózzuk, ízlés szerint megborsozzuk, és folyamatos keverés mellett bő 5 perc alatt sűrűre főzzük. Hogy krémesebb legyen, belekeverünk 15 g vajat, majd az egészet egy tálra kiöntjük, és félretesszük hűlni.
  • Ha megdermedt a puliszkánk, 6, nagyjából négyzetformájú részre vágjuk. Ezek közepébe egy-egy evőkanál juhtúrót teszünk, és ügyesen gombóccá gyúrjuk. A maradék juhtúrót félretesszük az öntethez.
  • A gombócokat egy hőálló tálba tesszük, a tetejüket meglocsoljuk olvasztott vajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben 5-10 percet sütjük.
  • Amíg a puliszka sül, gyorsan elkészítjük az öntetet: a tejfölhöz (minél zsírosabb, annál jobb) adjuk a finomra aprított fokhagymát és a juhtúró maradékát, sózzuk-borsozzuk, majd krémesre kikeverjük.
  • A puliszkagombócokat megkenjük a fokhagymás tejföllel, valamint megszórjuk aprított petrezselyemmel, és már fogyaszthatjuk is.
  • Fogyaszthatjuk köretként, de önálló ételként is megállja a helyét.