Home / Levesek / Karfiolleves
3 augusztus, 2017

Karfiolleves

Posted in : Levesek on by : magyarosan Címke:

Megosztás

Elkészítési idő: 60 perc (20 perc előkészítés, 40 perc főzés)

Hozzávalók
Elkészítés
Kalória

Kalóriatartalom:

egy adagban: 188 kcal recept szerinti 5 adagban: 938 kcal

Hozzávalók: (5 adaghoz)

  • 2,5 l víz
  • 1,75 dl 20%-os tejföl
  • 1 ek disznózsír (vagy 2 ek napraforgóolaj)
  • 1,5 púpozott ek finomliszt
  • 1 tk só
  • 2 tk ételízesítő
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kis fej karfiol
Galuska
  • 0,5 tk só
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 1 db tojás

Elkészítés

  • Tisztítsuk meg a répát, majd vágjuk fel ujjnyi nagyságú hasábokra.
  • Szedjük szét a karfiolt kisebb darabokra és rózsáira, szeleteljük fel a zöldpaprikát, valamint aprítsuk fel a petrezselymet.
  • Tegyük fel főni 2,5 liter vízben a répát, előfőzzük nagyjából 20 percig, majd a zöldpaprikát és karfiolt is hozzáadjuk, a sót és a vegetát pedig beleszórjuk.
  • Amennyiben már megpuhult a karfiol és a répa is, rántsuk be a levest. (Rántáshoz: olajon vagy zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, szórjuk bele a felaprított petrezselymet, majd engedjük fel hideg vízzel és öntsük a leveshez, majd forraljuk pár percig.)
  • Készítsük el a galuskát: keverjük össze liszttel és kevés sóval a tojást. Az így kapott massza legyen közepesen lágy, ezt nem érdemes túlzottan kidolgozni. Szaggassuk bele a levesbe.
  • Amikor a leves tetején megjelennek a galuskák, keverjük hozzá a tejfölt is, majd forraljuk össze.