Home / Főételek / Lucskos káposzta
1 december, 2017

Lucskos káposzta

Posted in : Főételek on by : magyarosan Címke: , ,

Megosztás

Elkészítési idő: 150 perc (30 perc előkészület, 2 óra főzés)

Kalóriatartalom:

egy adagban: 683 kcal
recept szerinti 8 adagban: 5540 kcal

Hozzávalók: (8 adaghoz)

  • egy fej káposzta (kb. 1,5 kg)
  • egy szép darab húsos oldalas ( kb. 1,5 kg), vagy bőrös fej, csülök, lapocka)
  • 1 tk.  zsír
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • friss vagy szárított kapor (minél több, annál jobb)
  • 1 ek. csombor
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 kk. őrölt fűszerpaprika
  • 1-2 ek. vörösborecet

 

  • Az oldalast még a hentesnél feldaraboltatom, itthon kisebb darabokra vágom. A legnagyobb serpenyőmben felforrósítom a zsírt és a húsdarabokat pár percig minden oldalukon megsütöm, jó kis pörkanyag képződik rajtuk, majd átemelem őket egy 7 literes fazékba és forrásban lévő vizet öntök rájuk úgy, hogy bőven ellepje.
  • A serpenyőben visszamaradt zsiradékban megdinsztelek egy fej apróra vágott hagymát, majd azt is a leveshez adom. Borssal fűszerezem, sót csak akkor adok hozzá, mikor a hús már majdnem puha.
  • Közben feldarabolom a káposztát (kb. 5×5 cm-es kockákra) és ha már a hús majdnem jó, hozzáadom a káposztát, kaprot, csombort, sót. Addig főzöm, míg megpuhul a káposzta, de még nem esik szét. Közben a másik fej hagymát aprítás után megdinsztelem és megszórom egy kiskanál fűszerpaprikával, hozzáadom a leveshez, hogy ne legyen sápadt, de ez el is hagyható, ízlés dolga. 1-2 ek. vörösborecettel savanyítom.
  • Egy nagy pohár tejfölben elkeverek 1 ek. étkezési keményítőt és ezzel sűrítem be a levest. Pár perc együtt forrás után tálalhatok.