Opciók terminológiája

opciók terminológiája

Algoritmikus kereskedés algorithmic, automated, black-box vagy robo trading : A megbízások időzítéséről és típusáról, opciók terminológiája kontraktusok számáról számítógépes programok döntenek. Sok esetben a megbízásokat is programok kezdeményezik, minden emberi beavatkozás nélkül. Amerikai opciók terminológiája opció American option : Opciós kontraktus, amely a lejárat előtt bármikor lehívható.

Arbitrázs arbitrage : Kockázatmentes haszonszerzés az alulértékelt áruféleségek, illetve kontraktusok azonnali felvásárlása és továbbadása vagy a túlértékelt áruféleségek, illetve kontraktusok azonnali eladása és visszavásárlása révén. Az arbitrázs szoros kapcsolatot teremt egyfelől az egymástól távoli piacok, másfelől a különböző áruféleségek árának alakulása között.

Árfolyam alatti out-of-the-money, OTM opció: Olyan call vagy put opció, amelynek prémiuma kizárólag külső értéket képvisel. Árfolyam feletti in-the-money, ITM opció: Olyan call vagy put opció, amelynek prémiuma külső és belső értéket egyaránt képvisel.

Árfolyamon lévő at-the-money, ATM opció: Olyan call vagy put opció, amelynek küszöbára az aktuális határidős árral pontosan egyezik. Átváltoztatható kötvény convertible bond : Kötvény, amely lehetőséget ad tulajdonosának arra, hogy azt, előre meghatározott időben, a kibocsátó hasonló névértékű részvényére váltsa.

Azonnali piac spot market : Piac, ahol a teljesítés az adás-vételi szerződés megkötésével egy időben történik. Bázis basis : Egy áruféleség fizikai és határidős piaci ára közötti különbség.

dolgozzon az interneten távolról befektetés nélkül

A bázis tükrözi a helyi kereslet-kínálati viszonyokat, valamint a szállítási és tárolási költségek nagyságát. Báziskockázat basis risk : A bázis váratlan csökkenésének vagy növekedésének kockázata a határidős piaci fedezeti pozíció nyitása és zárása közötti időszakban.

Bearish: A jegyzés trend visszaesésével kapcsolatos híreket, várakozásokat minősítő jelző a szakzsargonban. Bear spread: Opciós stratégia, magasabb küszöbárú vagy későbbi lejáratú call put opciót vétele és alacsonyabb küszöbárú vagy közelebbi lejáratú call put opció eladása.

ahol gyorsabban kereshet pénzt

Belső érték opciók terminológiája value : Call opciók esetében a határidős kontraktus jegyzésének és az opció küszöbárának különbözete; ha negatív, az opció belső értéke 0. Put opciók esetében az opció küszöbárának és a határidős kontraktus jegyzésének különbözete; ha negatív, az opció belső értéke 0. Belső volatilitás implied volatility : A volatilitás, amelyre az opció aktuális prémiumából következtetni lehet minden egyéb tényező küszöbár, lejárat, határidős kontraktus jegyzése és kamatláb ismeretében.

Bikák bulls : Mindazon piaci szereplők, akik valamely határidős kontraktus jegyzésének emelkedésére spekulálnak, ezért felvásárolják az adott kontraktust.

  1. Mi az opció és mire használható? - Opciós Tőzsdei Kereskedés
  2. Szerző: Anna A.
  3. Milyen termékekre lehet opciózni? - Opciós Tőzsdei Kereskedés
  4. Valóban pénzt keresni az interneten, mint
  5. Tőzsdeismeretek /Elméleti jegyzet/ | Digitális Tankönyvtár

Black-modell: Fischer Black által ban publikált egyenlőség az opciók elméleti értékének meghatározására. Buborék vagy lufi bubble : A határidős kontraktus jegyzésének szisztematikus eltérése az adott áruféleség fundamentális értékét tükröző egyensúlyi árától.

Szótár bináris lehetőségek kereskedő

Bullish: A jegyzés trend emelkedésével kapcsolatos hírekre, várakozásokra minősítő jelző a szakzsargonban. Bull spread: Opciós stratégia, alacsonyabb küszöbárú vagy közelebbi lejáratú call put opciót vétele és magasabb küszöbárú vagy későbbi lejáratú call put opció eladása.

opciók nyerő stratégia

Csereügylet swap : Megállapodás két fél között arról, hogy egy áruféleség árának alakulása függvényében, előre meghatározott feltételek mellett cashflow-cserét hajtanak végre. Derivatíva derivatve : Piaci instrumentum, amelynek értékét egy másik, ún.

Diszkont kamatláb discount rate : Különböző időpontban esedékes pénzek jelen- vagy jövőértékének kiszámításához használt kamatláb. Eladási put opció: Olyan származtatott kontraktus, amely a kedvezményezettet opciók terminológiája opció tárgyát képező határidős kontraktus küszöbáron történő eladására jogosítja.

Devizaopciós piac. A devizaopciók fő típusai

Eladási short pozíció: 1 A határidős árupiacon minden olyan nyitott pozíció, amely a jegyzés visszaeséséből profitál. Elszámolóház clearing house : Intézmény, amelynek feladata a klíringtagok kereskedési számláinak vezetése, ügyleteinek elszámolása, a teljesítés biztosítékaként szolgáló pénzügyi letétek beszedése és előírásoknak megfelelő szinten tartása, a teljesítések szabályozása és a kereskedési adatok jelentése.

Szolgáltatásait egyaránt nyújtja a tőzsdén belül opciók terminológiája kívül OTC kötött pénzügyi, értékpapír- és árupiaci ügyletekhez.

opciók társult webhelye

Európai típusú opció European option : Opciós kontraktus, amelyet csak lejáratkor lehet lehívni. Az OTC kereskedésben gyakori. Fedezeti ügylet hedge : 1 Stratégia, amelynek keretében egy piaci szereplő fizikai piaci pozíciójával azonos nagyságú, de ellentétes előjelű határidős piaci pozíciót létesít, így csökkenti a szélsőséges áringadozások kedvezőtlen hatását.

Mi az opció és mire használható?

Fedezetlen uncovered vagy naked opció: Call vagy put opció eladása úgy, hogy a kiírónak nincs a birtokában elegendő vagy semennyi a mögöttes termékből határidős kontraktusígy védtelen a határidős jegyzés szélsőséges opciók terminológiája szemben. Fenntartási költség carrying charge : Egy készletezett áruféleség tárolási, kezelési, biztosítási, finanszírozása stb.

A devizaopciók fő típusai Devizaopciós piac.

Financializálódás financialization : A pénzügyi és más piacok közötti kapcsolatok felerősödése a pénzügyi befektetők aktivitása nyomán. Forward opciók terminológiája Az üzleti életben elterjedt, jövőbeli teljesítésre szóló, a szerződő felek egyedi igényeire szabott megállapodás, amelyben nem feltétlenül rögzítik az árat.

Milyen termékekre lehet opciózni?

Fundamentális elemzés fundamental analysis : Az árak alakulásának közgazdasági elemzése, célja az árak előrejelzése. Görgetés aki profin keres pénzt bináris opciókkal : A nyitott pozíció lejárat előtti lezárása és ezzel egyidejűleg — ugyanazon áruféleségre opciók terminológiája mennyiségre szóló kontraktusokkal — távolabbi lejáratú pozíció nyitása. Határidős kontraktus futures contract : Az árutőzsdéken szabadon adható és vehető szabványosított szállítási szerződés, amelyben valamely áruféleség mennyiségét, minőségi paramétereit, leszállításának idejét és helyét egyaránt rögzítik.

A fejlett határidős árupiacok esetében a határidős kontraktusok áruféleségek fizikai adásvételében játszott szerepe marginális. Időérték time value : Az opció külső értékével egyező terminológia, nagysága a prémium és belső érték különbözete. Fontos tulajdonságuk, hogy a határidős piacokon mindig vételi pozíciókat nyitnak, illetve görgetnek.

opciók terminológiája

OptionFair bináris opciók kereskedési Élő

Intézményi befektetők institutional investors vagy funds : Számottevő tőke felett rendelkeznek, erősen hisznek a nyersanyagárak, valamint a globális makrogazdasági trendek szoros és közvetlen összefüggésében, határidős piaci aktivitásukat ez határozza meg.

Inverz piac backwardation vagy inverse market vagy negative carry opciók terminológiája Olyan piaci helyzet, amikor egy határidős kontraktus későbbi lejáratra szóló jegyzése alacsonyabb a közelebbi lejáratra opciók terminológiája jegyzésénél vagy az adott áruféleség azonnali teljesítésre szóló áránál.

opciós regisztrációs bónuszok

Keresztfedezeti ügylet cross hedge : Egy adott termékre egy másik termék határidős piacán kötött fedezeti ügyletet. Kiíró option writer : Piaci szereplő, aki egy határidős kontraktus call put opció küszöbárán történő megvételének eladásának jogát eladja.

alpari bináris opciókkal lehet keresni

Kincstárjegy treasury bill : Az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő, egy évnél rövidebb lejáratú, átruházható, kamatozó értékpapír.

További a témáról