Home / Sütemények / Pogácsa
7 november, 2017

Pogácsa

Posted in : Sütemények on by : magyarosan Címke: , ,

Megosztás

Elkészítési idő: 100 perc (70 perc előkészület, 30 perc sütés)

Kalóriatartalom:

egy adagban: 883 kcal
recept szerinti 6 adagban: 5300 kcal

Hozzávalók: (6 adaghoz)

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej az élesztő felfuttatásához
  • 4-5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál só
  • 1 tojás sárgája a tésztába + 1 a teteje megkenéséhez
  • 15 dkg reszelt sajt + 5 dkg a tetejére

 

  • A tejet langyosítsuk meg (mikróban 20 másodperc), keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. 10-15 percig hagyjuk állni, amíg felfut.
  • A vajat olvasszuk meg egy picit (mikróban 20 másodperc), keverjük hozzá a liszthez, majd keverjük bele az olajat, a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojás sárgáját. A végén adjuk hozzá a reszelt sajtot, és jól gyúrjuk össze. A tészta lágy lesz, de nem kell plusz lisztet hozzáadni.
  • Pihentessük fél órát hűtőben, majd még egyszer gyúrjuk át. Nyújtsuk ki, és szaggassunk pogácsákat belőle. (Ha nincs kedvünk tésztát nyújtani, kezünkkel formázzunk apró gombócokat belőle, és azt lapogassuk ki.)
  • A tetejét kenjük meg tojás sárgájával, szórjuk rá a sajtot, és sütőben 180 fokon vagy gázsütőben 3-as fokozaton süssük 30 percig.