Home / Főételek / Sólet
28 november, 2017

Sólet

Posted in : Főételek, Magas kalóriatartalmú ételek on by : magyarosan Címke: , ,

Megosztás

Elkészítési idő: 8 óra 30 perc (30 perc előkészület, 3 óra főzés, majd 5  óra főzés)

Kalóriatartalom:

egy adagban: 604 kcal
recept szerinti 8 adagban: 4838 kcal

Hozzávalók: (8 adaghoz)

  • 40 dkg tarka (fürj) szárazbab
  • 1/2 kg zsíros marhahús
  • 1 nagy libacomb
  • 25 dkg füstölt libahús
  • 3 púpozott kanál liszt
  • 20 dkg gersli
  • 6 tojás
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 1 nagy kanál libazsír
  • A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk.
  • A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész sólet odaéghet.
  • Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázhatjuk meg.
  • Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi.
  • Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Vigyázzunk: a tojások héja ne legyen repedt! Kevés sót tehetünk bele, de óvatosan, mert a füstölt hús is sós. Tehetünk bele töltött libanyakat is.
  • Fedő alatt 3 órán át, lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, elég, ha 12 órán át a sütőben készítjük, természetesen kis lángon. (Ez a hagyományosabb változat.)
  • A lábasban tálaljuk, a fedőt ott emeljük le, a vendégek szeme láttára.