Home / Édességek / Szilvás gombóc
15 december, 2017

Szilvás gombóc

Posted in : Édességek, Sütemények on by : magyarosan Címke: ,

Megosztás

Elkészítési idő: 60 perc (50 perc előkészület, 10 perc főzés)

Hozzávalók
Elkészítés
Kalória

Kalóriatartalom:

egy adagban: 650 kcal recept szerinti 6 adagban: 3900 kcal

Hozzávalók: (6 adaghoz - kb. 20 gombóc)

  • 1 kg burgonya
  • 1 kg szilva
  • 35 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 12 dkg vaj
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítés

  • A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát leszűrjük, áttörjük, hagyjuk kihűlni.
  • Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, ha ragad, még adhatunk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
  • Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal és cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.
  • Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.
  • Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a maradék gombócokat is hasonlóan kifőzzük.