Home / Étel kategóriák / Túrós csusza
23 november, 2017

Túrós csusza

Posted in : Étel kategóriák, Főételek, Magas kalóriatartalmú ételek on by : magyarosan Címke: , ,

Megosztás

Elkészítési idő: 30 perc (5 perc előkészület, 10 perc főzés, 15 perc sütés)

Kalóriatartalom:

egy adagban: 873 kcal
recept szerinti 4 adagban: 3500 kcal

Hozzávalók: (4 adaghoz)

  • 250 g jó minőségű csusza tészta
  • 15 dkg füstölt szalonna (pl. mangalica)
  • 25 dkg túró (esetleg a fele juhtúró, zsíros)
  • 0,5 l tejföl (zsíros)
  • só ízlés szerint
  • fehérbors ízlés szerint
  • Vaj a hőálló tál kivajazásához
  • Tálaláshoz egy kis snidling
  • A szalonnáról levágjuk a héját, beletesszük a tészta főzővizébe. Utána felkockázzuk a szalonnát, és lassú tűzön kiolvasztjuk (félig ropogósra).
  • Közben – al dente – megfőzzük a tésztát. (A sót csak a víz felforralása után tesszük bele, mert úgy gyorsabban forr fel a víz!).
  • A túrót kb. 4 dl tejföllel összekeverjük, pihenni hagyjuk.
  • A tésztát hideg vízzel leöblítve szűrjük le, és hozzákeverjük a szalonnát és a kisült zsír felét.
  • Ezután beletesszük a tejföllel kikevert túrót. majd beletesszük a kivajazott tepsibe. Kicsit megszórjuk fehér borssal, és összekeverjük, majd a maradék tejfölt rákenjük a tetejére. 200 fokra előmelegített ütőben pár perc alatt készre sütjük.